Det börjar redan första advent med fika, skumtomtar som fylls på i skålarna, julbord med firman och lussebak i olika former. En hel månad där många frossar och unnar sig extra för att få smaka lite på julkänslan.
Det kanske inte verkar så farligt, tills du lägger till detta år efter år.

Men det finns gott om smarta saker du kan göra som ändå låter dig njuta av firandet utan att gå upp massor i vikt.

  1. Var realistisk när du sätter dina mål.

För många är denna period inte rätt tid att sätta ett stort mål för att minska i vikt. Fokusera på att behålla den vikt du har nu istället för att sätta mål som är orealistiska. Den här tiden på året är det svårt för de flesta, så sätt inte för mycket press på dig själv.

  1. Drick mycket vatten.

Detta är sant året runt, men extra viktigt om målet är att behålla vikten under december. Ju mindre uttorkad du är desto mindre sannolikt är det att du förväxlar törst för hunger. Du kommer också att känna dig mer mätt vilket i sin tur hjälper dig att undvika småätandet.

  1. Håll koll på alkoholen.

Varje öl, glas vin eller drink adderas upp snabbt. Alkohol har en dubbelt negativ effekt eftersom den också sänker din viljestyrka att äta kalorik mat. Satsa på en läcker och nyttig alkoholfri drink som du serverar i ett festligt glas istället.

  1. Njuta av maten långsamt.

Ju mer medveten du är när du tuggar och provsmakar, desto bättre. Titta ordentligt på maten. Tugga den väl, svälj och tala med någon innan du tuggar i dig nästa bit. Att äta långsammare har en vetenskapligt bevisad positiv effekt.

5. Ha en strategi klar innan du går till buffébordet.

Börja med något grönt och gå runt och titta på vad som finns där, välj sedan klokt. Ta större portioner av ångade livsmedel och mat som du vet kommer att ge näring (gärna magert protein) åt kroppen. Glöm inte att smaka på det du älskar mest, men håll portionerna små.

6. Ta med ett nyttigt alternativ till festen

Ett knep kan vara att ta med en hälsosam maträtt eller förrätt till festen som du gillar. De flesta värdar eller värdinnor kommer att uppskatta något extra att dela med sig till gästerna.

7. Förstå att det faktiskt finns läckra alternativ.

Om du försöker att hålla sig borta från alla godsaker, kommer du kanske känna dig snuvad på julkänslan. Då slutar det kanske med att du ger upp och börjar äta ännu mer istället.

Unna dig några av dina favoriter, men med måtta.

Men oroa dig inte, om det är choklad du älskar…så finns det också massor med läckra alternativ och hälsosamma recept på choklad, kakor och andra bakelser.

Klicka här för att läsa om vår populära samling “Nyttiga deserter”. Skulle du sedan servera någon av de nyttiga kakrecepten skulle inte ens någon att misstänka att de är hälsosamma.

8. Ät innan du kommer dit.

Många gör misstaget att inte äta innan en fest. Fyll istället magen med mer hälsosam mat innan du går till festen. Då kommer du inte att vara utsvulten, för det är då som man lätt slutar tänka på vad man stoppar i sig.

9. Sluta inte träna eller motionera.

Även om detta är en hektisk tid på året så försök att vara aktiv. Daglig motion kommer att hålla dig fokuserad, energisk och mer uppmärksam på din goda hälsa.

Så om du ska handla, parkera i längst bort på parkeringsplatsen. Ta trapporna istället för hissen. Ta en promenad i området och titta på grannarnas alla trädgårdstomtar och julbelysning. Eller så kör du ett härligt 10-minuters träningsprogram hemma  innan du hoppar in i duschen.

10.Förbered dig för att 2017 skall bli ditt mest hälsosamma år.

Önska dig och ge bort julklappar i hälsans tecken. Örtteer, träningskläder, träningsredskap för hemmaträning etc.

Ställ in dig redan nu för att starta 2017 med en kickstart. T.ex. skulle du kunna anmäla dig till någon av våra populära Fitnesskurser och gå igenom upplägget så att du också har din bevisat fungerande plan att följa direkt efter storhelgerna. Jag rekommenderar “Maxa din fettförbränning” eller den mindre varianten “Kom I form på 28 dagar”.

Då får du de verktyg du behöver för att förvandla din kropp och få en kanonstart 2017! När du väl har tillgång till programmet kan du återkomma till det när du vill online.

Glada hälsningar

Jonas

Fitnesskurser.se

P.S. Dela dessa tips om du vill eller fyll i kommentarerna nedan hur du kommer att lägga upp det i December för att hålla vikten.