Hur kan man skapa ett nyårslöfte om att träna och förändra sina matvanor om ”vardagslivet” hela tiden kommer i vägen?

Vad betyder egentligen ”vardagslivet”?

Det skulle kunna vara saker som:

 • Att båda tjejerna (6 och 8 år) blir sjuka i 40 graders feber. Jag får problem med magen och min flickvän får bihåleinflammation dagarna kring julafton.
  Men man försöker ändå hålla ihop det och turas om så att den med mest kraft just då tar de flesta sysslorna.
 • Det skulle kunna vara att någon i din familj eller bekantskapskrets går igenom en cancerbehandling och som du håller kontakt med regelbundet.
 • Det är födelsedagar, barnkalas, julfirande, skidresa, nytt jobb, afterwork, längre pendling till jobbet.
 • Renoverar hemma eller har ett företagande som man driver på lediga stunder.
 • Eller att du har extra mycket att göra på jobbet pga av alla ”lediga” dagar.
 • När du blir stressad och kanske börjar känna av problem med ryggen.
 • Och precis när du planerat att sticka iväg på ditt efterlängtade korta träningspass så bajsar katten på mattan.

Det är vad jag kallar för att ”vardagslivet” kommer i vägen.

Så det är väl kanske inte så konstigt att de flesta nyårslöften aldrig uppfylls.

Visst kan vi lura oss själva och föreställa oss ett liv där allt är fridsamt, lugnt och helt under kontroll hela tiden. Men det är ett säkert recept mot ett misslyckande.

De flesta människors liv är röriga och komplicerade. De flesta människors liv är oförutsägbara. När vi lär oss att acceptera det, så ser vi även hur spännande och händelserikt det kan vara.

Med årets nyårslöfte kommer vi att träna och äta flexibelt inom ramen för vårt ”vardagsliv”

Våra barn kommer att bli febriga, snoriga och gnälliga. Vår tid kommer att vara begränsad. Och vi kommer kanske missa de senaste samtalet på gymmet på grund av kattbajs eller långa bilköer.
Men det här året så har vi planerat för allt det där i förväg.

Efter att vi har städat upp, så kan vi träna i samma vardagsrum. Det kan vi göra utan vikter eller maskiner. Vi kanske hoppar vi runt som galningar och samtidigt håller ett öga på barnen. Eller så kör vi ett svettigt 10-15 minuters pass till de senaste favoriterna från Spotify efter att barnen har somnat.

Här är några fler saker som borde ingå i ditt nyårslöfte:

 • Ät en proteinrik frukost

Jag älskar att äta ägg till frukost, gärna i form av en god omelett, kesella eller lyxa med nygräddade proteinmuffins till helgen.

 • Ta med lunch till jobbet som du ser fram emot att äta.

Om jag t.ex. tar med mig en proteinrik sallad till jobbet som lunch. Så kan jag ta med lite av en god dressing, pinjenötter tillsammans med god avokado. Då ser jag fram emot lunchen och har enklare att stå emot och äta ”inne” när några av de andra frestar med att äta på lunchrestaurang.

 • Förbereder middagen innan

De dagar vi kommer hem sent så har man bara lust att slänga i sig maten. Om jag då inte redan har förberett (hackat upp, tinat upp kyckling/fisk etc.) så ökar chansen att jag väljer någon snabbmatsvariant eller köper med mig take-away på vägen hem.

 • Motionera när som helst och var som helst (när det är möjligt)

Jag har skaffat ett höj- och sänkbart skrivbord på kontoret och jag har som mål att stå minst 3 timmar per dag de första 2 månaderna för att sedan öka så att jag kan stå hela dagar. Det är balsam för ryggen och förbränner mycket mer. Jag väljer inte längre den parkeringsplats som är närmast målet så att jag kan få lite extra promenader.

 • Mål att bli ”lite bättre” i stället för ”perfekt”.

Det handlar inte om att vara perfekt. Det handlar om en gradvis och kontinuerlig förbättring. Jag brukade klanka ner mycket på mig själv om jag åt ohälsosamt eller missade några träningspass och det kändes som om jag hade misslyckats. Nu känner jag att jag faktiskt har gjort en del ansträngningar och jag vet att jag kan göra ännu bättre i morgon.

 • Var på plats och redo nästa morgon.

Visa dig på startlinjen varje dag och gör vad du kan på den dagen. Ta inte för stora kliv. Detta är ingen racingtävling. Det är inte någon diet. Det är ditt liv.

Vad du skall göra nu:

1. Fundera på dina mål för din hälsa och träning för det kommande året.

Vad innebär ett förnyat engagemang för hälsa och motion för dig – med utgångspunkt för ditt unika och utmanande liv? Hur kan du sikta på att göra saker ”lite bättre” i år, i stället för ”perfekt eller inget alls”?

2. Börja i liten skala.

Vilken liten sak du kan göra idag som kommer att förbereda för framgång i år?

Kanske är det att beställa hem din mat istället så sparar du massor med tid (för träning), undviker impulsköp, minskar stress, och slipper att slippa köa och stressa i matvarubutiken. Klicka här om du vill få 170 kr att handla mat för (första gången du provar Mat-tjänsten) obs De levererar än så länge endast i Storstockholm, Göteborg och västra skåne)

Ladda ner en avkopplande ljudbok eller meditation, eller boka en barnvakt någon eller några kvällar i månaden.

Ta bara ett litet steg, så är du redan en bit på väg.

Redo för en liten Utmaning & Kickstart för 2017?

Om du är här och läser detta så innebär det troligen att du redan är på väg framåt och mot en förändring.

Men samtidigt, om du vill ha lite hjälp och vägledning med att äta rätt, motionera smart eller att skapa andra hälsosamma levnadsvanor så öppnar vi vårt uppdaterade succéprogram för 2017.

Så om du också skulle vara hjälpt av att ha en professionellt utarbetad handlingsplan som tar hand om din kost och träning – till ett pris av en mindre middag ute för två på restaurang. I så fall väljer du bara alternativ här nedan:

OBS just nu får du 30% i rabatt på “28 dagars utmaningen!

Klick här för att få hela 30% på vår 28-dagars kurs (under begränsad tid) för professionellt utarbetad handlingsplan.

GÅ VIDARE HÄR OM DU ÄR KVINNA >>

GÅ VIDARE HÄR OM DU ÄR MAN >>